Het aantal arbeidsplaatsen voor vertalers en tolken in de Verenigde Staten is de afgelopen tien jaar verdubbeld, en door de recessie heen stijgen lonen in die sector gestaag.
De wereld is een dorp geworden, maar bij de dorpspomp praten we nog steeds honderden talen. Je zou het misschien niet verwachten met geautomatiseerde vertaaldiensten die steeds beter worden, maar ’taal’ is booming business. Het Amerikaanse ministerie van Arbeid verwacht dat het aantal banen tussen 2012 en 2022 met 46 procent gestegen zal zijn, schrijft de Buffalo News.
Taal van de markt
Dat komt doordat bedrijven internationaal opereren en de opkomst van het internet. Bedrijven willen hun producten aanbieden in de taal van de lokale markt, waardoor er zelfs in het Engels soms letterlijk een vertaalslag moet worden gemaakt. Een broek is ’trousers’ in Londen en ‘pants’ in Miami.
De grote meerderheid van vertalers werkt freelance, en wordt vaak per woord betaald. Via het internet hebben ze klanten over de hele wereld.
Documenten gaan hele wereld over
Neem Lilian Clementi (55) uit Arlington in de Verenigde Staten. Ze werkt op strakke deadlines. Een Franse opdrachtgever zond haar juridische documenten die aan het einde van de werkdag in Frankrijk vertaald moesten zijn – tegen lunchtijd in Arlington, dus. Na de documenten te hebben vertaald stuurde Clementi ze door naar een andere vertaler in Australië voor een laatste check. Die stuurde de teksten weer door naar Parijs – voordat daar de kantoren weer open gingen.
Het is belangrijk werk - een vertaalfout in de handleiding van medische apparatuur kan levens kosten.
Meertaligheid een voordeel
Dat vertalers niet lijken te leiden onder de crisis toont volgens experts aan dat meertaligheid steeds belangrijker wordt in de gemondialiseerde economie.
"Goede vertalers, die zich in een bepaald onderwerp specialiseren, kunnen jaarlijks een zescijferig bedrag verdienen", zegt Jiri Stejskal, woordvoerder van de Amerikaanse Vertalersbond. Wereldwijd wordt de waarde van de taaldienstenbranche geschat op ongeveer 28 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl